Pierogi z truskawkami.

Już niedługo truskawki się skończą więc wykorzystuję je jak tylko mogę i tym razem to będą pierogi. Kiedy o nich myślę to zaraz przypomina mi się babcia stojąca nad stolnicą, lepiąca te małe cudeńka. W  tych pierożkach zamknięta jest eksplozja truskawkowego smaku, który uwielbiam :), a z dodatkiem świeżej mięty są doskonałą potrawą na letni obiad.

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg.mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szklanka gorącej wody(około 250 ml.)
  • łyżka oleju, lub łyżka masła

Farsz:

  • około 0,5 kg truskawek
  • 1-2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypuję przesianą mąkę, robię wgłębienie, dodaję jajko, sól i masło, mieszam widelcem, żeby połączyć składniki. Następnie powoli wlewam wodę, cały czas mieszając. Do mieszania używam widelca lub drewnianej łyżki, żeby nie poparzyć dłoni.
  2. Wykładam ciasto z miski na stolnicę i zagniatam, aż stanie się  gładkie i elastyczne. 
  3. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam na pół godziny.
  4. Truskawki płuczę, osączam na durszlaku, odrywam szypułki, kroję do miseczki na mniejsze kawałki, dodaję cukier puder, posiekane drobniutko listki mięty i delikatnie mieszam.
  5. Stolnicę lekko posypuję mąką , rozwałkowuję na niej ciasto na grubość ok 2-3 milimetrów.
  6. Z ciasta wycinam kółka, na każde kładę trochę farszu i zlepiam pierogi. 
  7. W garnku zagotowuję lekko posoloną wodę, wrzucam pierogi i gotuję około 3-4 minut od momentu  wypłynięcia. Jeżeli robię większą ilość pierogów nie wrzucam wszystkich naraz do garnka tylko gotuję partiami, żeby się nie posklejały.
  8. Ugotowane pierożki wyjmuję łyżką cedzakową, rozkładam na talerze, podaję polane jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem trzcinowym i  udekorowane listkami mięty.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *