Pierożki z ricottą i bazylią.

on

Pyszne pierożki z serkiem ricotta, czosnkiem i świeżą, drobno posiekaną bazylią. Nie potrzeba nam dużo składników, farsz zrobimy bardzo szybko, trochę więcej czasu musimy poświęcić na ciasto pierogowe, ale warto spróbować 🙂

Składniki na farsz:

  • 250 gram serka ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • parmezan tarty lub kilka cieniutkich plasterków boczku surowego wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego na patelni (do posypania pierożków)

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 0,5 kg.mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko(może być też bez jajka)
  • łyżka masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Serek przekładam do miseczki, dokładam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane listki bazylii, wszystko mieszam, doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przesiewam mąkę i wsypuję do miski, dodaję szczyptę soli i powoli wlewam gorącą wodę (mieszam na początku drewnianą łyżką lub widelcem żeby nie poparzyć rąk). Następnie dodaję masło i jajko, mieszam składniki ze sobą. Przekładam ciasto na stolnicę, zagniatam gładkie, elastyczne ciasto i przykrywam na pół godziny ściereczką.
  3. Po pół godzinie jeszcze raz krótko wyrabiam ciasto, wałkuję na cienkie placki i wycinam w nich kółka, na każde nakładam łyżeczkę farszu i sklejam pierogi.
  4. W garnku zagotowuję wodę z płaską łyżką soli, wrzucam pierogi i gotuję około czterech minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
  5. Ugotowane pierożki przekładam na talerz i posypuję startym parmezanem lub  usmażonymi skwarkami z drobniutko pokrojonego boczku.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *