Pierś kurczaka na parze z surówką wiosenną.

on

Przepis na pyszny obiad fit. Pierś z kurczaka obsypana aromatycznymi ziołami, ugotowana na parze a do tego surówka z dużą ilością warzyw to doskonały pomysł na lekki wiosenny obiad 🙂

Składniki:

  • sałata lodowa ( około 10 listków)
  • duża garść rukoli
  • 1 pojemniczek pomidorków cherry
  • 1 cebula
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • 200 gr. greckiej fety
  • mały pęczek koperku
  • czubata łyżka ziół greckich
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki ziół toskańskich do posypania kurczaka

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wrzucam porwane listki sałaty lodowej, rukolę, pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, pomidorki przekrojone na połówki, posiekaną cebulę i pokruszoną drobno fetę. Wszystko posypuję posiekanym koperkiem, doprawiam ziołami, pieprzem i solą, a następnie dolewam ocet ryżowy i olej sezamowy. Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszam i odstawiam na 15 minut.
  2. Dokładnie umytą pierś z kurczaka, osuszam papierowym ręcznikiem, dzielę na dwie części, każdą posypuję mieszanką ziół toskańskich i czosnkiem z suszonymi pomidorami, gotuję na parze ok. 20 minut 
  3. Ugotowaną pierś kroję w plasterki i podaję z wcześniej przygotowaną surówką.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *