Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym.

Soczyste, przyrumienione mięso w aksamitnym sosie pieczarkowym, z dodatkiem świeżych i suszonych ziół może być dobrym pomysłem na niedzielny obiad. 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 cebula
  • 25 dag.pieczarek
  • 2 czubate łyżki śmietany

Jeśli potrawę będą jedli tylko dorośli to możemy dodać do sosu kieliszek białego, wytrawnego wina.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie lekko rozgniatam, nacieram oliwą, rozgniecionym czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Wstawiam do lodówki na 25 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu układam przygotowane wcześniej piersi i obsmażam je z obu stron do czasu aż zrobią się rumiane.
  3. Pieczarki myję, kroję w plasterki pozostawiając 2 lub trzy w całości.
  4. Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą i chwilę podsmażam.
  5. Do cebuli dodaję pieczarki, ziele angielskie, listek laurowy i duszę pod przykryciem.
  6. Kiedy pieczarki zrobią się miękkie dodaję śmietanę (mieszam, żeby się nie zważyła) doprawiam solą i pieprzem, duszę około 2 minut, pamiętając o tym żeby gaz nie był zbyt duży.
  7. Do sosu wkładam podsmażone wcześniej piersi i duszę jeszcze ok.10 minut na bardzo małym ogniu.
  8. Gotowe danie podaję z ryżem posypane natką pietruszki i świeżą bazylią.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *