Placek po węgiersku z farszem warzywnym.

Dzisiejsze danie jest ciekawym pomysłem  na obiad lub wczesną kolację dla rodziny lub przyjaciół. Placki są dość pracochłonne, ale naprawdę warto się poświęcić, bo efekt jest niesamowity. Gulasz jest w wersji warzywnej, dzięki temu jest lżejszy niż z mięsem a mimo to bardzo smaczny.

PLACEK PO WĘGIERSKU Z WARZYWAMI

Składniki na placki;

  • ziemniaki 2kg
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • pieprz,sól do smaku
  • olej do smażenia

Składniki na warzywny farsz:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • kawałeczek pora
  • pół papryczki chilli(jeśli lubicie ostre potrawy)
  • pół papryki czerwonej
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •  pół szklanki passaty pomidorowej z własnej spiżarni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Składniki na sos jogurtowy do placków:

  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy
  • 1 średni ogórek kiszony
  • sól
  • koperek lub natka pietruszki

Jogurt przekładam do miseczki i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ogórka kroję w kosteczkę i wrzucam do jogurtu.

Przyprawiam i sos gotowy.

Przygotowanie farszu:

  • Wszystkie warzywa kroję w drobną kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucam najpierw cebulę i pora a po 5 minutach resztę warzyw.
  • Dodaję przyprawy i tyle wody aby tylko pokryła warzywa i duszę na średnim ogniu.
  • Kiedy warzywa są już miękkie dokładam pomidory i duszę chwilkę aż składniki się połączą.

Przygotowanie placków:

  • Ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
  • Starte ziemniaki wykładam na sitko położone na misce lub garnku.
  • Po około 10 minutach wylewam wodę która odciekła z ziemniaków pozostawiając jedynie skrobię która zgromadziła się na dnie naczynia.
  • Ziemniaki łączę ze skrobią dodaję jajko, utartą cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
  • Smażę na rozgrzanej oliwie nasze placki aż do zrumienienia.
  • Na usmażony placek wykładam farsz i składamy go na pół.
  • Wierzch dekoruję sosem jogurtowym.

Dzięki temu że odcedziłam utarte ziemniaki na sitku nie muszę dodawać do nich mąki i w tej wersji są zdecydowanie smaczniejsze. 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *