Placek po zbójnicku.

Przepyszne, chrupiące placki z ziemniaków, w środku rozpływający się w ustach gulasz wołowy z dodatkiem warzyw, a wierzch polany sosem jogurtowym 🙂 To naprawdę wspaniały pomysł na obiad i zaspokoi głód nawet największych łakomczuchów.

Składniki na gulasz:

 

  • około 1 kg. mięsa wołowego (może być też  wieprzowina jeśli wolicie np. łopatka)
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • pół pęczka natki z pietruszki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 pomidory obrane ze skórki lub 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego z domowej spiżarni
  • olej do podsmażenia mięsa
  • mała marchew
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • pół czerwonej papryki
  • kilka różyczek kalafiora
  • garść fasolki szparagowej

 

Przygotowanie gulaszu:

  1. Mięso myję bardzo dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kostkę, lekko oprószam mąką i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem do czasu, aż zrobi się lekko brązowe, dorzucam cebulę pokrojoną w półksiężyce, mieszam i jeszcze chwilkę podsmażam.
  2. Przekładam podsmażone mięso z cebulą do szybkowaru, przyprawiam, dodaję czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Duszę mięso około godziny.
  3. Pod koniec duszenia mięsa dodaję warzywa pokrojone w plasterki lub kostkę, kalafiora, fasolkę, dokładam pomidory lub przecier, posiekaną drobno natkę pietruszki i w razie potrzeby jeszcze przyprawiam.

Do gotowania mięsa używam szybkowaru, ponieważ wtedy mam pewność, że będzie idealnie miękkie. Kiedy mam już gotowy gulasz, przygotowuję placki i sos jogurtowy.

Składniki na sos jogurtowy:

  • mały jogurt naturalny gęsty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • szczypta soli

Jogurt przelewam do miseczki, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i pokrojony w drobną kosteczkę ogórek kiszony, natkę lub koperek, mieszam i gotowe. Na czas smażenia placków sos wstawiam do lodówki, żeby się schłodził.

Składniki na placki;

  • ziemniaki 2kg
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • pieprz,sól do smaku
  • olej do smażenia

Placki przygotowuję w ten sam sposób co z farszem warzywnym według przepisu który jakiś czas temu wstawiłam na bloga a dzisiaj go przypomnę:)

Przygotowanie placków:

  • Ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
  • Starte ziemniaki wykładam na sitko położone na misce lub garnku.
  • Po około 10 minutach wylewam wodę która odciekła z ziemniaków pozostawiając jedynie skrobię która zgromadziła się na dnie naczynia.
  • Ziemniaki łączę ze skrobią dodaję jajko, utartą cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
  • Smażę na rozgrzanej oliwie nasze placki aż do zrumienienia.
  • Na usmażony placek wykładam farsz i składam  go na pół.
  • Wierzch dekoruję sosem jogurtowym.

Dzięki temu że odcedziłam utarte ziemniaki na sitku nie muszę dodawać do nich mąki i w tej wersji są zdecydowanie smaczniejsze. 

 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *