Placuszki z borówkami.

Złociste i pachnące placuszki z borówkami mogą być podane na śniadanie, kolację lub deser. Lubią je dzieci, ale dorośli też chętnie zjedzą 🙂 Pycha. 

Składniki: 

  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (lub łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 lub dwa dojrzałe banany
  • pół opakowania borówki amerykańskiej
  • olej kokosowy do smażenia
  • serek waniliowy

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek.
  2.  Wsypuję obie mąki do miski, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, banana pokrojonego w plasterki, a na końcu wlewam mleko i dokładnie miksuję wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa.
  3. Z białek ubijam pianę, dodaję ja do masy , wsypuję borówki i delikatnie mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i smażę placuszki z obu stron.
  5. Usmażone placuszki układam na talerzu i dekoruję serkiem waniliowym.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *