Placuszki z kaszy jaglanej z jagodami goji.

A tym razem przepis na placuszki z kaszy jaglanej, które możemy zjeść na śniadanie lub kolację. Są lekkie, a zarazem pożywne  i nawet dzieci chętnie je jedzą. 

Składniki:

  • 100 gr. kaszy jaglanej suchej (ok. pół szklanki)
  • 250 gr. twarogu
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki mąki kokosowej (możecie dodać również pszennej)
  • garść jagód goji (namoczonych wcześniej w wodzie)
  • olej kokosowy nierafinowany do smażenia (jeśli nie macie możecie dodać inny np.rzepakowy)

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną zalewam szklanką wody, gotuję 3-4 minuty od momentu zagotowania, przykrywam pokrywką i zostawiam w cieple, żeby wchłonęła całą wodę.
  2. Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną wkładam do miski, dodaję twaróg, jajka, miód, mąkę i wszystko rozdrabniam blenderem. Jeśli masa wydaje się za rzadka można dodać jeszcze trochę mąki.
  3. Na koniec wrzucam namoczone wcześniej jagody goji, mieszam delikatnie łyżką i  ciasto gotowe.
  4. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i smażę małe placuszki z dwóch stron, uważając żeby się nie rozpadły podczas przekładania na drugą stronę.
  5. Placuszki podałam z konfiturą z czerwonej porzeczki, ale można również polać je  jogurtem naturalnym lub posypać cukrem. Smacznego:)
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *