A tym razem przepis na placuszki z kaszy jaglanej, które możemy zjeść na śniadanie lub kolację. Są lekkie, a zarazem pożywne i nawet dzieci chętnie je jedzą.
Składniki:
- 100 gr. kaszy jaglanej suchej (ok. pół szklanki)
- 250 gr. twarogu
- 3 jajka
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki kokosowej (możecie dodać również pszennej)
- garść jagód goji (namoczonych wcześniej w wodzie)
- olej kokosowy nierafinowany do smażenia (jeśli nie macie możecie dodać inny np.rzepakowy)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną zalewam szklanką wody, gotuję 3-4 minuty od momentu zagotowania, przykrywam pokrywką i zostawiam w cieple, żeby wchłonęła całą wodę.
- Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną wkładam do miski, dodaję twaróg, jajka, miód, mąkę i wszystko rozdrabniam blenderem. Jeśli masa wydaje się za rzadka można dodać jeszcze trochę mąki.
- Na koniec wrzucam namoczone wcześniej jagody goji, mieszam delikatnie łyżką i ciasto gotowe.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i smażę małe placuszki z dwóch stron, uważając żeby się nie rozpadły podczas przekładania na drugą stronę.
- Placuszki podałam z konfiturą z czerwonej porzeczki, ale można również polać je jogurtem naturalnym lub posypać cukrem. Smacznego:)