Polędwiczki w lekko grzybowym sosie.

Potrawa bardzo aromatyczna, grzybowy zapach roznosi się po całej kuchni. Co prawda nie ma jeszcze sezonu grzybowego, ale przygotowując zamrażarkę do mrożenia sezonowych owoców na zimę natknęłam się na małą paczuszkę mrożonych grzybów i od razu wiedziałam co z nimi zrobię. Dodane do duszonych polędwiczek są przepyszne, doskonale podkręcają smak sosu.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebula
  • garść pokrojonych drobno grzybów(świeże lub mrożone)
  • pieprz,sól,ostra papryka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Umyte polędwiczki kroję w plastry o szerokości 1,5 cm i każdy kawałek rozgniatam lekko dłonią.
  2. Na łyżce oleju podsmażam polędwiczki z obu stron oprószając solą i pieprzem, następnie przekładam je do garnka.
  3. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej, po około czterech minutach dokładam rozmrożone grzyby, doprawiam solą i pieprzem, duszę około 10 minut.
  4. Podduszoną cebulę i grzyby przekładam do garnka z polędwiczkami, zalewam wodą (centymetr nad polędwiczki). Duszę około 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
  5. Wlewam do garnka śmietanę rozmieszaną z mąką i odrobiną sosu, doprawiam jeszcze ostrą papryką, posypuję świeżym koperkiem i gotowe:)

Polędwiczki możemy podawać z ryżem, ulubioną kaszą lub z ziemniakami.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *