Przecier pomidorowy.

Pomidory, pomidory pełno ich na straganach i bazarkach. Właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie z nich przetworów. Ja postanowiłam zrobić przecier domowy z mięsistych podłużnych pomidorów gruntowych. Podczas gotowania pomidorów w domu unosi się wspaniały zapach, a przygotowanie przecieru nie jest wcale taką ciężką pracą, za to zimą możemy delektować się  jego smakiem i przyrządzać różne potrawy, zupy i sosy. 

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów gruntowych podłużnych (można dodać kilka malinowych)
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej niejodowanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Część przecieru robię dodając tylko sól, odrobinę cukru i pieprzu aby wykorzystać go do zupy pomidorowej, a do części dodaję zioła; posiekane listki świeżej bazylii, tymianek, oregano lub zioła prowansalskie. Przecier z ziołami używam do przyrządzania sosów.

Przygotowanie:

  1. Pomidory myję dokładnie i osuszam.
  2. Przygotowuję duży garnek do którego kroję pomidory razem ze skórką (jeżeli pomidory mają głąby usuwam je)
  3. Gotuję pomidory, mieszając na początku do czasu aż puszczą sok, ponieważ skórki na dnie garnka mogły by się przypalić.
  4. W czasie gotowania pomidorów przygotowuję sobie słoiki, myję je dokładnie, wyparzam wrzątkiem razem z pokrywkami i wycieram do sucha.
  5. Kiedy pomidory zrobią się miękkie, przestaję gotować i odstawiam do przestygnięcia.
  6. Na pustym garnku kładę duże plastikowe lub metalowe sitko, wlewam na nie trochę pomidorów i przecieram drewnianą kulką na trzonku ( można użyć maszynki do przecierania pomidorów) aż zostaną same skórki. Skórki przekładam do miseczki i wlewam na sitko następną część pomidorów i przecieram. Jeśli macie dużą ilość pomidorów możecie użyć specjalnej maszynki do przecierania pomidorów 🙂
  7. Kiedy przetrę już wszystkie pomidory, wrzucam na sitko skórki i jeszcze raz je przecieram.
  8. Przecier pomidorowy zagotowuję dodaję sól, cukier, pieprz i ewentualnie zioła. Jeśli chcę żeby był gęstszy muszę dłużej gotować, żeby odparować nadmiar płynu.
  9. Gorący przecier wlewam do słoików, zakręcam, wkładam do dużego garnka, zalewam słoiki dosyć ciepłą wodą i pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody.
  10. Po 15 minutach wyłączam gaz i zostawiam słoiki w wodzie do wystygnięcia, albo wyjmuję, układam do góry dnem, przykrywam ściereczką i czekam aż ostygną.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *