Pulpety z indyka w pomidorowo warzywnym sosie.

Pulpeciki z indyka skąpane w aromatycznym sosie pomidorowo warzywnym, posypane świeżym koperkiem to moja propozycja na dzisiejszy obiad 🙂

Składniki:

  • kilogram mięsa mielonego z udźca indyka bez skóry( możecie użyć wieprzowiny)
  • 1 duża cebula
  • 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie lub w mleku
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 3 zielone liście z pora
  • 5 dojrzałych pomidorów (ja użyłam podłużnych)
  • łyżka jarzynki domowej ( przepis na blogu) 
  • sól, pieprz, koperek lub natka pietruszki
  • mąka ziemniaczana do obsypania pulpetów

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładam obrane, umyte i pokrojone na małe kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, selera i pora. Wsypuję łyżkę jarzynki, zalewam wodą (około 1 litr) i gotuję. Kiedy warzywa będą prawie miękkie wyjmuję je do ostygnięcia, a liście pora wyrzucam.
  2. Mięso mielę w maszynce razem z namoczoną bułką. 
  3. Do zmielonego już mięsa dodaję startą cebulę, jajka, sól, pieprz, posiekany koperek lub natkę pietruszki, wszystko dokładnie wyrabiam dłońmi. Z wyrobionej i przyprawionej masy formuję kuleczki średniej wielkości, obtaczam je delikatnie w mące ziemniaczanej i gotuję w wodzie, która została po warzywach.
  4. Ugotowane klopsiki wyjmuję do miski.
  5. Ostudzone warzywa wrzucam do garnka w którym gotowały się klopsy, dodaję sparzone, obrane ze skórki, pokrojone pomidory i blenduję wszystko.
  6. Do garnka z sosem przekładam klopsy i zagotowuję. Gotową potrawę posypuję obficie koperkiem lub natką z pietruszki. 

Klopsy możemy podawać z ryżem lub ziemniakami. Smakują pysznie 🙂

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *