Pyzy ziemniaczane z cebulką.

Zwykłe pyzy ziemniaczane, pyszne kuleczki, można kupić je w sklepie bez problemu, ale najlepsze są oczywiście te domowe, własnoręcznie robione 🙂 Do przyrządzenia tej potrawy musicie użyć dobrych mączystych ziemniaków i poświęcić trochę czasu. Moje pyzy zrobiłam z podsmażoną cebulką, przyprawioną wędzoną papryką .

Składniki:

  • 2 kg. surowych obranych ziemniaków
  • 60 dag. ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 cebule
  • oliwa do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

  1. Surowe ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze tak jak na placki, wykładam je na sitko żeby odciekły, następnie odciskam. Wylewam sok z ziemniaków zostawiając tylko skrobię, która znajduje się na dnie naczynia.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę.
  3. Do surowych, odciśniętych ziemniaków dodaję skrobię, gotowane ziemniaki, mąkę, sól i dokładnie wyrabiam ciasto.
  4. Z gotowego ciasta lepię nieduże kuleczki (trochę większe od orzecha włoskiego) i układam na stolnicy.
  5. W garnku wstawiam posoloną wodę, czekam aż zacznie się gotować i wrzucam pyzy. Gotuję około 10 minut od momentu jak pyzy wypłyną na powierzchnię.
  6. W czasie jak kluski się gotują na rozgrzanej patelni podsmażam cebulkę przyprawiając ją wędzoną papryką i solą.
  7. Ugotowane pyzy wyjmuję łyżką cedzakową na talerze, posypuję cebulą i podaję z surówką z czerwonej kapusty.

Jeśli lubicie mięsny akcent w potrawach możecie swoje pyzy podać ze skwarkami albo z pokrojonym w drobną kostkę i zesmażonym na patelni boczkiem. Smacznego 🙂

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *