Rożki francuskie z jabłkiem.

on

Lekkie rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem w środku to fajna słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Zaletą tego deseru jest to, że robi się go bardzo szybko, a nawet błyskawicznie. Kiedy za oknami szaro i zimno, dobrze jest usiąść w ulubionym fotelu lub na kanapie, zawinąć się w koc i czytając ulubioną książkę zajadać się chrupiącym, cudownie pachnącym, jeszcze ciepłym rożkiem 🙂 Smacznego.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowgo
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroje w drobną kosteczkę.
  2. Do pokrojonych jabłek dodaję 1 łyżkę cukru trzcinowego, łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią,  cynamon i wszystko razem dokładnie mieszam.
  3. Ciasto francuskie rozwijam i każdy płat dzielę na 6 kwadratów. Na połówce każdego układam pokrojone jabłko, a na drugiej robię kilka nacięć. Roztrzepanym jajkiem smaruję brzegi kwadratów i składam tworząc trójkąty, brzegi dociskam widelcem.
  4. Rożki układam nacięciami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję je po wierzchu pozostałym jajkiem.
  5. Piekarnik nagrzewam do temp.180 stopni i piekę 20 minut do zrumienienia.
  6. Gotowe rożki można polukrować lub posypać gruboziarnistym cukrem trzcinowym.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *