Ryba po grecku to moje ulubione danie na Wigilię i nie może zabraknąć go na stole. Spróbujcie może i Wam zasmakuje 🙂
Składniki:
- 1 kg ryby (filety z dorsza, miruny bez skóry lub mintaja)
- 0,5 kg. marchwi
- pół małego selera lub ćwiartka dużego
- 1 pietruszka
- kawałek białej części pora (około 15 cm.)
- pół małej kapusty pekińskiej (można pominąć)
- 1 cebula
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory w puszce
- mąka do obtoczenia ryby
- olej roślinny
- 1 łyżeczka soku z cytryny (jeżeli dodajemy pomidory z puszki)
Przygotowanie:
- Cebulę i pora kroję w drobną kostkę.
- Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach ( jeśli dokładam kapustę to szatkuję ją drobno)
- W rondlu lub na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę i czekam aż się trochę zeszkli, następnie dokładam pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy, dolewam troszkę wody, przykrywam i duszę aż warzywa zmiękną, mieszam co jakiś czas.
- Kiedy warzywa są już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy albo zmiksowane pomidory z puszki i łyżeczkę soku z cytryny, duszę jeszcze przez chwilę i doprawiam w razie potrzeby. Warzywa muszą być trochę pikantne tak żeby pasowały do ryby.
- Rybę dzielę na mniejsze kawałki, oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Usmażoną rybę wykładam na talerz i przykrywam grubą warstwą duszonych warzyw.
Rybę przygotowaną w ten sposób możemy jeść na gorąco, ale najlepiej smakuje na zimno 🙂