Ryba po grecku.

Ryba po grecku to moje ulubione danie na Wigilię i nie może zabraknąć go na stole. Spróbujcie może i Wam zasmakuje 🙂

Składniki:

  • 1 kg ryby (filety z dorsza, miruny bez skóry lub mintaja)
  • 0,5 kg. marchwi
  •  pół małego selera lub ćwiartka dużego
  • 1 pietruszka
  • kawałek białej części pora (około 15 cm.)
  • pół małej kapusty pekińskiej (można pominąć)
  • 1 cebula
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  •  3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory w puszce
  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej roślinny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (jeżeli dodajemy pomidory z puszki)

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pora kroję w drobną kostkę.
  2. Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach ( jeśli dokładam kapustę to szatkuję ją drobno)
  3. W rondlu lub na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę i czekam aż się trochę zeszkli, następnie dokładam pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy, dolewam troszkę wody, przykrywam i duszę aż warzywa zmiękną, mieszam co jakiś czas.
  4. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy albo zmiksowane pomidory z puszki i łyżeczkę soku z cytryny, duszę jeszcze przez chwilę i doprawiam w razie potrzeby. Warzywa muszą być trochę pikantne tak żeby pasowały do ryby. 
  5. Rybę dzielę na mniejsze kawałki, oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Usmażoną rybę wykładam na talerz i przykrywam grubą warstwą duszonych warzyw.

Rybę przygotowaną w ten sposób możemy jeść na gorąco, ale najlepiej smakuje na zimno 🙂

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *