Ryba z sosem porowym.

Smaczna rybka z sosem porowym, to bardzo fajne danie na obiad 🙂 Jeśli chcemy, żeby ta potrawa była trochę mniej kaloryczna frytki można zastąpić pieczonymi ziemniakami lub ryżem 🙂 Smacznego

Składniki:

  • dwa filety z okonia ok. 50 dag ( może być też dorsz)
  • 1 por
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała marchewka
  • sól, pieprz
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia ryby
  • odrobina mąki do obsypania filetów
  • pół cytryny

Przygotowanie:

  1. Filety z okonia dzielę na pół, przyprawiam solą, pieprzem i skrapiam delikatnie sokiem z cytryny.
  2. Pora dokładnie myję, kroję drobno z częścią zielonych liści, marchewkę ścieram na tarce o średnich oczkach.
  3. W rondelku rozgrzewam masło, wrzucam pokrojonego pora, podsmażam aż trochę zmięknie i zacznie ładnie pachnieć, dorzucam startą marchewkę, następnie zalewam bulionem i gotuję niezbyt długo pod przykryciem. Całość przyprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody.
  4. Rybę oprószam delikatnie mąką i smażę na rozgrzanej patelni z olejem.
  5. Usmażonego na złoto okonia podaję z sosem porowym, frytkami i surówką.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *