Ryba z warzywami.

Uwielbiam ryby pod każdą postacią, są bardzo zdrowe, ale smażonych nie można jeść za często, no bo są na tłuszczu i do tego w panierce. Rybka z warzywami  jest dobrym pomysłem na pyszny, lekki obiad lub kolację. Przygotowuje się ją bardzo szybko, można podać np. z ryżem i surówką z kapusty.

Składniki:

  • 2 filety rybne(ja użyłam mirunę bez skóry)
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • paczka mrożonej mieszanki warzywnej z kalafiorem,brokułem i fasolką.
  • sól,pieprz,sok z cytryny
  • 2 łyżki jarzynki domowej(przepis na blogu),lub innej przyprawy warzywnej
  • pół szklanki ryżu

Przygotowanie:

1. Rozmrażamy rybę i mieszankę warzywną.

2. Rybę posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pora kroimy drobno. Starte warzywa mieszamy z jedną łyżką jarzynki.

4. Rozmrożone warzywa również mieszamy z jedną łyżką jarzynki.

5. Formę żaroodporną smarujemy masłem, wykładamy na dno mieszankę warzywną.

6. Filety dzielimy każdy na trzy części i układamy na warzywach,następnie kładziemy wymieszane z porem i jarzynką starte warzywa. Całość wykładamy plasterkami masła i przykrywamy.

7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy rybę i pieczemy 35 minut.

Potrawę możemy podać z ugotowanym na sypko ryżem , ale sama również dobrze smakuje. Smacznego:)

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *