Sałatka z buraczków.

Jedzenie buraczków bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i dlatego uważam, że powinny być częstym gościem w naszym jadłospisie. Dzisiaj podam przepis na sałatkę z buraków, która może być samodzielną potrawą, ale można podawać ją również do pieczonego mięsa na obiad lub mięsa z grilla zamiast popularnych zasmażanych buraczków.

Składniki:

Sałatka:

  • 3 duże buraczki
  • 1 cebula
  • pół dużego jabłka lub jedno małe
  • 1 ogórek kiszony
  • 200 gram ugotowanej czerwonej fasoli(może być z puszki)
  • pół pęczka koperku
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól,pieprz

Sos:

  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Buraczki myję, gotuję lub piekę w piekarniku w temp.180 stopni około godziny. Jeśli gotuję to zostawiam w zimnej wodzie do ostygnięcia,następnie obieram i kroję w kosteczkę.
  2. Namoczoną w wodzie dzień wcześniej fasolę gotuję do miękkości (jeśli użyjecie z puszki nie trzeba już gotować).
  3. Cebulę,ogórka i jabłko kroję w drobną kostkę i razem z ostudzoną fasolą dodaję do buraczków.
  4. Przygotowuję sos dokładnie mieszając wszystkie składniki.
  5. Dodaję sos do sałatki, wsypuję posiekany koperek, żurawinę, mieszam wszystko razem i odstawiam do lodówki do schłodzenia i przemieszania się smaków.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *