Sałatka z tuńczykiem.

Sałatka z tuńczykiem jest wpisana w mój jadłospis już od paru lat, prosta i szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko ugotować ryż, pokroić warzywa dodać sos, przyprawić i wymieszać. Jeśli lubicie tuńczyka to mam nadzieję, że polubicie też mój przepis:). 

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 gr ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • pół cebuli
  •  2 ogórki kiszone
  • sól,pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu (majonez możemy zastąpić jogurtem z dodatkiem odrobiny musztardy)

Przygotowanie:

  1. Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu zostawiam do wystudzenia.
  2. Do miski wsypuję wystudzony ryż, dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, ogórki kiszone i drobno posiekaną cebulę.
  3. Tuńczyka razem z zalewą wkładam do miski z ryżem i warzywami, przyprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Na koniec dodaję majonez, natkę z pietruszki i dokładnie mieszam.
  5. Wkładam sałatkę do lodówki na ok.20 minut, żeby smaki  się połączyły. 
  6. No i oczywiście życzę Wam smacznego:)
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *