Sałatka ziemniaczana.

on

Prosty przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową i miodowo musztardowym dressingiem. Sałatkę możemy zjeść jako samodzielne danie, ale równie dobrze możemy ją podać do różnego rodzaju mięs pieczonych, będzie też świetnym dodatkiem do mięs z grilla. Smacznego 🙂

Składniki na sałatkę:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 150 gr. fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. pół pęczka świeżego koperku
  • pół czerwonej papryki
  • spora garść posiekanego szczypioru z dymki razem z cebulką
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta chili 
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Składniki na dresing:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką (nie obieram ze skórki) wkładam do garnka z lekko posoloną wodą i gotuję do czasu aż będą miękkie (nie mogą się rozpadać)
  2. Ugotowane ziemniaki wyjmuję z wody i czekam aż trochę przestygną, następnie kroję je na połówki bądź ćwiartki.
  3. Fasolkę gotuję krótko w wodzie i odcedzam, dodaję do ziemniaków.
  4. Do miski z ziemniakami wrzucam pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypior z dymką, posiekany koperek, doprawiam wszystko solą, świeżo zmielonym pieprzem  i czosnkiem niedźwiedzim.
  5. Do miseczki wkładam musztardę, dodaję miód, sok z cytryny i szczyptę chili. Cały czas mieszając wlewam powoli oliwę, aż powstanie aksamitny, gesty sos.
  6. Gotowy dressing wlewam do sałatki, mieszam dokładnie i odstawiam na 20 minut, najlepiej do lodówki.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *