Sernik na zimno z truskawkami.

Ciesząc się obfitością truskawek staram się je wykorzystać jak tylko mogę i dzisiaj zrobiłam sernik na zimno, doskonały deser na upały.

Składniki:

  • 100 gr. herbatników
  • 600 dkg.truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 serki homogenizowane waniliowe(razem 500 gr.)
  • 250 gr. śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 5 łyżek mleka
  • 2 -3 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Z truskawek usuwam szypułki, myję je dokładnie, osączam na sicie i każdą przekrajam na pół.
  2. Galaretkę przygotowuję według instrukcji na opakowaniu, dodaję tylko trochę mniejszą ilość wody.
  3. Dno tortownicy o wymiarach 24 cm. wykładam papierem do pieczenia wypuszczając brzegi na zewnątrz, układam herbatniki ciasno jeden przy drugim.
  4. Śmietankę ubijam na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
  5. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie i czekam aż napęcznieje, uzupełniam ciepłym mlekiem i mieszam aż dokładnie się rozpuści.
  6. Do ubitej z cukrem śmietanki dodaję powoli serki waniliowe cały czas mieszając. Na koniec wlewam przestudzoną lekko płynną żelatynę i mieszam dokładnie.
  7. Do tortownicy wyłożonej herbatnikami przekładam gotową masę serową, na wierzchu układam połówki truskawek, jedna obok drugiej, zalewam małą ilością ostudzonej galaretki tak żeby truskawki nie mogły się przemieścić i wstawiam do lodówki  na 20 minut.
  8. Po 20 minutach wyjmuję sernik, zalewam pozostałą galaretką i wstawiam do lodówki na około 2 godziny.

Zamiast serka waniliowego możecie użyć serka mascarpone, będzie równie pysznie:)

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *