Surówka z białej kapusty.

on

Idzie jesień, chociaż wcale byśmy tego nie chcieli i teraz częściej będziemy łapać katar czy przeziębienie, dlatego polecam jedzenie surówek, które dostarczają nam witamin pod warunkiem, że warzywa kupimy u znajomego dostawcy , mamy wtedy pewność, że nie są mocno nawożone. Spróbujcie mojej surówki z białej kapusty 🙂

Składniki:

  • biała kapusta (ćwiartka małej kapusty)
  • pół czerwonej papryki
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 marchew
  • 1 mała cebula (najlepiej cukrówka)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkuję drobno do miski na szatkownicy, wsypuję dużą szczyptę soli gruboziarnistej i zostawiam tak na około 20 minut, żeby kapusta trochę zmiękła.
  2. Po 20 minutach ścieram do miski z kapustą na tarce o średnich oczkach obraną i umytą marchew, obrane jabłuszko ścieram na grubych oczkach tarki, paprykę kroję w cieniutkie paseczki (można zetrzeć na tarce).
  3. Cebulkę obieram, siekam w drobną kostkę i również dodaję do surówki.
  4. Następnie wlewam olej sezamowy, wsypuję łyżkę cukru trzcinowego i posiekaną drobno natkę z pietruszki.
  5. Mieszam dokładnie wszystkie składniki surówki i odstawiam na 15 minut i gotowe 🙂
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *