Surówka z czerwonej kapusty.

Kapusta czerwona jest najzdrowszą ze wszystkich kapust, zawiera witaminę C , wapń potas i siarkę oraz antyutleniacze mające działanie antyrakowe. Przyrządzamy z niej surówki, kapustę zasmażaną podawaną do mięs, ale doskonale nadaje się również do kiszenia tak jak kapusta biała.

Składniki:

  • mała kapustka czerwona
  • duża marchew
  • duże słodkie jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka natki z pietruszki
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

1.Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy drobno, dodajemy sporą szczyptę soli (uważajmy żeby nie przesolić) mieszamy i zostawiamy na 20 minut żeby zmiękła.

2.Ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i obrane jabłko, cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko dodajemy do kapusty.

3.Przyprawiamy surówkę majonezem, sokiem z cytryny i olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Taka surówka doskonale pasuje do pieczonego mięsa np. z gęsi lub dziczyzny, ale także jest świetnym dodatkiem do przeróżnych dań obiadowych. Smacznego:)

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *