Tarta z jabłkami

Przepis na pyszną tartę która przepełnia cały dom cudownym zapachem pieczonego jabłka i cynamonu.

Do tego jeszcze ta chrupkość przyrumienionych z cukrem migdałów. Po prostu bajka.

 

TARTA Z JABŁKAMI

Składniki na ciasto:

      • 120 gr. zimnego masła
      • 70 gr. cukru
      • 1,5 szklanki mąki
      • 2 łyżki śmietany
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Składniki na masę:

  • około 250 gr. serka waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki

Składniki na wierzch tarty:

      • 4 jabłka średniej wielkości
      • 60 gr cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • płatki migdałów

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na tartę.

2. Do miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy cukier, zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę i esencję waniliową.

3. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim okrągłą formę do tarty.

4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

5. W czasie jak nagrzewa się piekarnik możemy utrzeć masę.

6. Mieszamy serek z jajkiem i mąką na gładką masę.

7. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasz spód do tarty na 10 do 15 minut pamiętając o tym aby nakłuć ciasto widelcem w  kilku miejscach po to żeby się nie uniosło podczas zapiekania.

8. Jabłka kroimy w plasterki i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem i migdałami.

9. Na podpieczone ciasto nałożyć masę a na niej ułożyć jabłka tak aby tworzyły okrąg.

10. Całość posypać migdałami wymieszanymi z cukrem i cynamonem.

11. Pieczemy około 40 minut aż wierzch się przyrumieni.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *