Tortilla pełnoziarnista z warzywami i kurczakiem.

Tortilla, którą można zrobić samodzielnie w domu jest o wiele zdrowsza od tej gotowej ze sklepu, przede wszystkim nie zawiera konserwantów, polepszaczy smaku i tym podobnych. Można przygotować tortillę z różnymi dodatkami, najlepsze są oczywiście warzywa, no i odrobinę chudego mięsa jeśli nie jesteście wegetarianami. Ja przygotowałam tortillę z mąki pszennej pełnoziarnistej z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dużą ilością warzyw, ziół i odrobiną mięsa z kurczaka.

Składniki na placki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok.250 gr)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
  • 150 gr. gorącej wody (około 3/4 szklanki)
  • czubata łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano

Składniki na sos:

  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatki:

  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • sałata lodowa lub rukola
  • świeże zioła: liście bazylii i tymianku

Przygotowanie:

1.Jeśli robię tortillę z dodatkiem kurczaka, kroję wcześniej umytą pierś w paseczki, posypuję dowolnymi przyprawami oraz ziołami i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie podsmażam kurczaka na patelni z 1 łyżką oliwy.

 2. Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę i sól. Wlewam gorącą wodę, mieszam,  dolewam oliwę i wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam przykryte ściereczką na pół godziny.

3. Po 30 minutach jeszcze raz krótko wyrabiam ciasto, dzielę na sześć jednakowych kawałków, każdy z nich rozwałkowuję cienko na kształt koła podsypując odrobiną mąki. Rozgrzewam mocno suchą patelnię i smażę każdy placek po 35 sekund z każdej strony, musi być lekko zrumieniony. Usmażone tortille przykrywam ściereczką, żeby nie obeschły.

4. Jogurt wlewam do miseczki, dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kurkumę, sól i zioła, mieszam. Tak przygotowanym sosem smaruję każdą tortillę.

5. Na wysmarowanych sosem czosnkowym plackach układam  sałatę, liście bazylii, pokrojone na małe kawałki papryki, plasterki pomidora, cienkie talarki cebuli i kawałeczki usmażonego kurczaka. Całość posypuję świeżo mielonym czarnym pieprzem i zawijam najpierw brzeg placka do góry, a następnie robię rulonik.

Jeśli chcecie zabrać tortillę na drugie śniadanie do pracy to zamiast ząbków czosnku do jogurtu dodajcie więcej ziół i trochę suszonego czosnku niedźwiedziego, który nie ma tak intensywnego zapachu. Smacznego 🙂

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *