Warzywa z patelni.

Bardzo lubię jeść warzywa:) Polecam więc łatwą i szybką w przygotowaniu  potrawę  z warzyw i ziemniaków do której jako dodatek możemy podać zsiadłe mleko lub kefir.Jest to bardzo smaczne jedzonko.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 mały burak
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz,sól
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie;

1.Cebulę kroimy w półksiężyce,warzywa w grubsze słupki.

2.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie warzywa,a ziemniaki dodajemy po 10 minutach.Doprawiamy i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

3.Uduszone warzywa wykładamy na talerze i podajemy z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Jeśli chcemy aby ta potrawa miała trochę mięsnego akcentu możemy drobniutko pokroić plasterek boczku,podsmażyć go na patelni tak żeby był chrupiący i posypać nim gotowe warzywa na talerzu.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *