Zakwas na żurek

Już niedługo święta, więc będziemy mogli nastawić własny zakwas na żurek. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy, ale ja wolę ten własnoręcznie zrobiony, mam wtedy pewność że na pewno nie ma w nim żadnych konserwantów i dodatków, a przepis jest banalnie prosty. Często przygotowuję zakwas z płatków owsianych, jest bardzo dobry i delikatny, ale tym razem zrobię zakwas z mąki żytniej tylko z niewielkim dodatkiem płatków owsianych.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej (ja użyłam typ 720, ale może być 1000)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 litr przegotowanej ciepłej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie:

  1. Do szklanego  słoja wsypuję mąkę, płatki owsiane, wrzucam ziele angielskie, listki laurowe i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
  2. Wszystkie składniki umieszczone w słoju zalewam wodą, mieszam dokładnie drewnianą łyżką, przykrywam gazą lub ściereczką lnianą i odstawiam na 4-5 dni,pamiętając o tym żeby codziennie zamieszać zakwas.
  3. Po czterech, pięciu dniach możemy gotować już żurek na domowym zakwasie 🙂
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *