Zapiekana cukinia faszerowana warzywami.

Wiem, że nie jest jeszcze sezon na cukinię, ale już pojawiła się w sklepach więc nabrałam wielkiej ochoty, żeby ją przyrządzić w jakiś ciekawy sposób. Pomyślałam żeby nafaszerować ją warzywami, które chociaż na talerzu rozweselą swoimi kolorami tą naszą zimną i ponurą wiosnę. Potrawa jest naprawdę smaczna,lekka i prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 8 pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 20 dkg. startego sera mozzarella
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz,ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 butelki passaty pomidorowej
  • oregano,zioła prowansalskie
  • olej

Przygotowanie:

  1. Cukinie przecinam wzdłuż na pół, wydrążam miąższ, powstają wtedy łódeczki, które lekko solę w środku.
  2. Cebulę i czosnek kroję w kosteczkę, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem.
  3. Kiedy cebulka się zeszkli dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę, następnie wrzucam na patelnię starte na grubych oczkach: marchewkę, seler i pietruchę oraz drobno pokrojone pieczarki. Można dodać też trochę miąższu z cukinii.
  4. Warzywa przyprawiam, a na koniec wlewam pół butelki passaty pomidorowej i duszę wszystko razem (można zamiast passaty dodać świeże pokrojone pomidory lub z puszki).
  5. Kiedy już mam gotowy farsz wrzucam do niego starty ser i mieszam, żeby składniki się połączyły. Część sera zostawiam do posypania cukinii na wierzchu.
  6. Cukinie napełniam farszem, posypuję startą mozzarellą i natką z pietruszki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i zapiekam około 30 minut. Smacznego.

 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *