Zapiekanka z małymi muszelkami, podsmażoną piersią z kurczaka i orzeźwiającą nutą cytryny. Przepis ten znalazłam kilka lat temu w gazecie i bardzo mi się spodobał . Myślę, że i Wam się spodoba 🙂
Składniki:
- 1 średnia pierś kurczaka ok. 40 dag.
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- pęczek natki pietruszki
- 30 dag.drobnego makaronu muszelki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 15 dag.startego sera żółtego
- pieprz,sól
- papryka ostra
- cukier
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka dokładnie myję, osuszam i kroję w drobną kostkę.
- Cytrynę myję i ścieram łyżeczkę skórki.
- W garnku wstawiam osoloną wodę i gotuję makaron al dente.
- Rozgrzewam patelnię i obsmażam kurczaka, oprószam solą i zdejmuję z patelni.
- Na tą sama patelnię wrzucam umytą i pokrojoną w kosteczkę marchew, smażę kilka około 5 minut, przyprawiam solą i odrobiną cukru.
- Marchew mieszam z podsmażoną piersią kurczaka, umytą i posiekaną natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytryny i makaronem. Całość przekładam do natłuszczonej formy.
- Na małej patelni stapiam masło, wsypuję mąkę i krótko przesmażam, wlewam zimne mleko cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Przyprawiam solą, pieprzem i musztardą, a na koniec dolewam śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszam.
- Sosem polewam makaron, posypuję wierzch startym serem.
- Zapiekam 30 minut w temperaturze 200 stopni.