Zapiekanka z muszelkami.

Zapiekanka z małymi muszelkami, podsmażoną piersią z kurczaka i orzeźwiającą nutą cytryny. Przepis ten znalazłam kilka lat temu w gazecie i bardzo mi się spodobał . Myślę, że i Wam się spodoba 🙂

Składniki:

  • 1 średnia pierś kurczaka ok. 40 dag.
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 30 dag.drobnego makaronu muszelki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 15 dag.startego sera żółtego
  • pieprz,sól
  • papryka ostra
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka dokładnie myję, osuszam i kroję w drobną kostkę.
  2. Cytrynę myję i ścieram łyżeczkę skórki.
  3. W garnku wstawiam osoloną wodę i gotuję makaron al dente.
  4. Rozgrzewam patelnię i obsmażam kurczaka, oprószam solą i zdejmuję z patelni.
  5. Na tą sama patelnię wrzucam umytą i pokrojoną w kosteczkę marchew, smażę kilka około 5 minut, przyprawiam solą i odrobiną cukru.
  6. Marchew mieszam z podsmażoną piersią kurczaka, umytą i posiekaną natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytryny i makaronem. Całość przekładam do natłuszczonej formy.
  7. Na małej patelni stapiam masło, wsypuję mąkę i krótko przesmażam, wlewam zimne mleko cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Przyprawiam solą, pieprzem i musztardą, a na koniec dolewam śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszam.
  8. Sosem polewam makaron, posypuję wierzch startym serem.
  9. Zapiekam 30 minut w temperaturze 200 stopni.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *