Zupa fasolowa.

Długo zastanawiałam się nad tym czy gotować tą zupę i jak to zrobić żeby była smaczna? Z dzieciństwa pamiętam, że jadłam zupę fasolową i nie smakowała mi wcale. Szczerze mówiąc chyba nie wiele osób ją lubi. Postanowiłam zaryzykować i ugotowałam własną wersję fasolowej no i………muszę przyznać, że wyszło mi całkiem nieźle, ale to jeszcze Wam moi kochani musi smakować więc ugotujcie i oceńcie sami.

Składniki:

  • fasola biała jaś 260 g.
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki jarzynki( przepis na blogu) lub 0,5l bulionu warzywnego.
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 świeże dojrzałe pomidory(mogą być z puszki,ale najlepsze będą takie ze spiżarni domowej jeśli nie mamy świeżych)
  • pieprz i sól do smaku
  • olej
  • łyżka masła

Przygotowanie:

1. Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą około 1,5 litra i zostawiamy na noc do namoczenia.

2.Namoczoną fasolę odcedzamy i zalewamy ponownie dwoma litrami świeżej wody, wsypujemy łyżeczkę kminku, wrzucamy liść laurowy i gotujemy aż będzie miękka.

3.Do prawie miękkiej fasoli dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, jarzynkę (lub bulion warzywny), paprykę wędzoną, ostrą i słodką.

4.Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy krótko na patelni na niewielkiej ilości oleju po czym dokładamy do fasoli i ziemniaków.

5.Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na łyżce oleju.

6.Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i przecieramy przez sitko lub rozdrabniamy blenderem, dodajemy do zupy razem z cebulą, czosnkiem i łyżką masła. Doprawiamy na koniec majerankiem, solą i pieprzem. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki,możemy podać z dobrym pieczywem.

Ja nie użyłam do swojej zupy mięsa, ale papryki wędzonej, która daje przyjemny wędzony smak. Jeśli chcecie możecie ugotować ja na wędzonym boczku, lub pod koniec gotowania usmażyć drobno pokrojony boczek na patelni i dodać do zupy.

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *