Zupa grzybowa.

Grzyby to nieocenione dary lasu 🙂 a zbieranie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Chodzenie po lesie to łączenie przyjemnego z pożytecznym, spacerując oddycham wspaniałym leśnym powietrzem, relaksuję się a jednocześnie zbieram grzyby z których po powrocie do domu przygotowuję różne smaczne potrawy. Grzyby można marynować, mrozić, dusić lub suszyć, ale można przygotować z nich także pyszną zupę grzybową. 

Składniki:

  • osiem- dziesięć sztuk średnich grzybów (spora garść)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • bulion warzywny około 1,5 litra
  • pieprz,sól
  • natka pietruszki
  • łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyszczam dokładnie, płuczę i kroję na drobne kawałki.
  2. Cebulę obieram, siekam w kostkę i wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy cebula się zeszkli dorzucam pokrojone grzyby i duszę pod przykryciem około pół godziny mieszając od czasu do czasu.
  3. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, wkładam do garnka, dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa, zalewam całość bulionem warzywnym i gotuję.
  4. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie przekładam do garnka uduszone grzyby z patelni, doprawiam solą,  pieprzem, dodaję łyżeczkę masła i gotuję jeszcze około 10 minut.
  5. Pod koniec gotowania wkładam do miseczki łyżkę śmietany dolewam po trochu gorącej zupy z garnka cały czas mieszając. Kiedy śmietana połączy się z zupą wlewam zawartość miseczki do garnka. Jeśli wolicie zupę bez śmietany możecie pominąć punkt 5 🙂
  6. Do ugotowanej zupy wsypuję sporą garść posiekanej natki pietruszki. Ach co za zapach 🙂 Smacznego
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *