Zupa jarzynowa.

Witajcie moi kochani dzisiaj mam dla Was przepis na prostą i  szybką zupę jarzynową. Przygotowując ją spieszyłam się i poszłam trochę na skróty, bo użyłam mrożonej mieszanki warzyw ” wiosenny bukiet”. Zupa wyszła bardzo smaczna, a dodatek świeżych pomidorów dodał jej wyjątkowego posmaku przez co nie była taką zwykłą jarzynową 🙂  Spróbujcie, bardzo proste składniki, a  jest naprawdę dobra.

Składniki:

  • części z kurczaka zagrodowego, które pozostały mi po porcjowaniu go do pieczenia (szyjka, skrzydełka, korpus)
  • paczka mrożonych warzyw” bukiet jarzyn wiosenny”
  • 2 pomidory podłużne
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka jarzynki domowej (lub jakiejkolwiek przyprawy warzywnej)
  • 1/4 szklanki makaronu (drobne muszelki)
  • 1 łyżka śmietany
  • spora garść kopru(może być mrożony)
  • 2 łyżki natki z pietruszki
  • pieprz,sól

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładam części kurczaka, wlewam wodę i gotuję na niezbyt dużym ogniu.
  2. Kiedy woda się zagotuje, zbieram powstałą na wierzchu pianę, wsypuję jarzynkę i gotuję około 10 minut, następnie dorzucam pokrojone w małą kostkę umyte , obrane ziemniaki i mieszankę warzywną, przyprawiam zupę solą i pieprzem. Po  10 minutach wsypuję makaron.
  3. Kiedy ziemniaki są już miękkie, wyjmuję kawałki kurczaka, dodaję sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. 
  4. Śmietanę wlewam do miseczki, dodaję trochę zupy, mieszam i wlewam do garnka .
  5. Na koniec wsypuję koperek i natkę z pietruszki.
  6. Z kurczaka, który gotował się w zupie można obskubać kawałki mięsa i wrzucić je z powrotem do zupy.
print

2 Comments Add yours

  1. Zuza napisał(a):

    lekka i pyszna 🙂

    1. admin napisał(a):

      Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 Zupka jest smaczna, jak u mamy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *