Zupa kalafiorowa.

Kalafior jest warzywem , które można wykorzystać do sałatek, surówek, zup kremów, zapiekanek albo na przykład do przygotowania pysznej, letniej zupy. Jest zdrowy, ponieważ zawiera witaminy i mikroelementy takie jak magnez, wapń, żelazo i fosfor. Na polskich stołach pojawił się w XVI wieku, a przywiozła go do nas  z Włoch królowa Bona.  Przepisów na zupę kalafiorową jest mnóstwo. Ja zrobię dzisiaj lekką zupę bez mięsa z dużą ilością świeżego koperku. 

Składniki:

  • 1,5 l. wody
  • mały kalafior
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • pół korzenia pietruszki
  • kawałek pora 
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki jarzynki domowej (przepis na blogu)
  • sól,pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Do garnka wrzucam obrane, umyte i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, zalewam wodą, dodaję jarzynkę, łyżkę masła i kasze jaglaną. 
  2. W czasie jak woda z ziemniakami się gotuje ścieram na tarce o grubych oczkach warzywa, a pora drobno kroję.
  3. Warzywa podsmażam przez 3 minuty na patelni z łyżką masła, natkę, sól i gałkę muszkatołową.
  4. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie wrzucam do garnka warzywa i umyty podzielony na małe różyczki kalafior. Całość przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem, gotuję na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Do ugotowanej zupy wsypuję opłukany, drobno posiekany świeży koperek.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *