Zupa krem z brokuła.

Brokuł to warzywo niskokaloryczne, posiadające wartościowe składniki mineralne takie jak żelazo, potas, wapń i cynk oraz duże ilości witaminy C i E. Są niskokaloryczne dlatego pojawiają się często w dietach odchudzających. Brokuły możemy przyrządzać zarówno na surowo jak i  gotowane, zapiekane, duszone lub w postaci sałatek i surówek. Mój dzisiejszy przepis na brokuły to pyszna zupa krem. Smacznego.

Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 1 l wody
  • 1-2 łyżki jarzynki domowej(przepis na blogu)
  • 1 marchew
  • pół pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • kawałek pora (10 cm)
  • 2-3 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

1.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy jarzynkę i gotujemy bulion.

2.Kiedy warzywa są lekko twarde dorzucamy brokuła i ziemniaki,gotujemy do miękkości.

3.Garnek zdejmujemy z kuchenki, dodajemy do zupy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i blendujemy.

4.Na koniec możemy dodać śmietanę rozmieszaną wcześniej z odrobiną ciepłej zupy oraz posypać zupę na talerzu prażonymi płatkami migdałów i pestkami słonecznika.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *