Zupa krem z buraczków.

Zupa krem z buraków, ma wspaniały kolor, ładnie pachnie i dobrze smakuje. Moją zupę zrobiłam na bazie warzyw i buraczków, a jako dodatek uprażyłam na suchej patelni ziarna dyni i słonecznika oraz udekorowałam chipsami z boczku. 

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • 7 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora lub mała cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • około dwóch łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 lub dwie łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraczki  w łupinach piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut ( można też ugotować w wodzie) , następnie studzę, obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  2.  Umyte dokładnie warzywa obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, pora drobno siekam, ziemniaki obieram i kroję w grubą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam warzywa i podsmażam przez chwilę.
  4. Podsmażone warzywa przekładam razem z ziemniakami do garnka, przyprawiam i zalewam wodą (wlewam tylko tyle żeby pokryła warzywa) gotuję. Buraczki dokładam jak ziemniaki są już prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaję dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, masło, cukier i sok z cytryny. Doprawiam jeszcze w razie potrzeby solą i pieprzem. 
  5. Ugotowaną zupę blenduję na gładki krem, posypuję uprażonymi ziarnami, a dla tych którzy lubią mięso dokładam cieniutkie chipsy zesmażonego boczku na patelni bez tłuszczu.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *