Zupa krem z cukinii.

A to już następny przepis z wykorzystaniem cukinii; zupa krem, smaczna i pożywna.

Składniki:

  • 800 gr. cukinii (2 sztuki)
  • 1 marchew
  • jedna pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra wody
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżki jarzynki (przepis na blogu)
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli dodaję startą marchewkę, selera i pietruszkę. Pora drobno kroję i też dokładam do warzyw. Duszę około 5 minut.
  2. Ziemniaki obieram, kroję na kawałki, wlewam  około 0,5 l.wody, dodaję trochę masła i jarzynkę.
  3. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie dokładam do nich podduszone warzywa, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, masło oraz umytą, obraną i pokrojoną w grubą kostkę cukinię ( jeśli w miąższu są pestki należy je usunąć, ale w młodej cukinii nie powinny być problemem). Doprawiam wszystko solą pieprzem i kolendrą.
  4. Miękkie warzywa blenduję i powstaje gesty, aksamitny krem, który podaję z grzankami czosnkowymi. Można również zamiast grzanek posypać zupę uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika czy dyni. A dla tych , którzy lubią mięsny akcent w zupie polecam zesmażyć bardzo cieniutkie plasterki boczku i ułożyć je na wierzchu zupy w miseczce.

Zaletą tej zupy jest to, że warzywa gotowane są bardzo krótko 🙂

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *