Zupa krem z dyni.

Zimny styczeń za oknami. Dni są przeważnie szare jest ponuro i zimno. Warto więc po powrocie z pracy lub spaceru rozgrzać się pyszną zupą dyniową. Zupka jest prosta do zrobienia i urzeka nas swoim smakiem i kolorem. A oto przepis:

SKŁADNIKI:

  • mała dynia piżmowa lub hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • bulion (około 2l)
  • 1 średnia pomarańcza
  • 2 łyżki masła
  • imbir(pół łyżeczki)
  • sól,ostra papryka 1 łyżeczka,chilli 1/4 łyżeczki
  • pestki dyni lub słonecznika

Kiedy zgromadziliśmy już wszystkie składniki możemy rozpocząć gotowanie. Co do ostrych przypraw podałam proporcje lecz każdy powinien dodać według swojego smaku. Zamiast masła możecie użyć oleju z oliwek.

PRZYGOTOWANIE:

  • Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  • Cebulę drobno siekamy i podduszamy chwilę na patelni na 1 łyżce masła razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa razem z dynią . Dusimy około 5 minut, dodajemy przyprawy.
  • Warzywa przekładamy do garnka,zalewamy bulionem (tak aby płynu było nie więcej niż centymetr nad warzywami). Dusimy do miękkości. Możemy dodać resztę masła.
  • Ugotowane warzywa zdejmujemy z ognia i całość blendujemy.
  • Doprawiamy jeszcze do smaku dolewając sok z wyciśniętej pomarańczy.
  • Całość dekorujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *