Zupa krem z marchewki.

on

Zupa krem z marchewki z dodatkiem świeżego imbiru doskonale rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni. Ja uwielbiam zupy kremy z dodatkiem świeżych ziół i prażonych pestek dyni czy słonecznika, są po prostu pyszne 🙂 Przyrządzając taką zupę pilnuję, żeby warzywa gotowały się bardzo krótko, ponieważ wtedy nie tracą swoich wartości odżywczych. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 8 średnich marchewek
  • 2 ziemniaki
  • pół małej pietruszki
  • kawałek pora ok.10 cm w całości
  • mały kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • kawałek świeżego imbiru 
  • pestki dyni lub słonecznik do posypania zupy
  • bazylia lub natka z pietruszki
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki jarzynki domowej (przepis na blogu w dziale przypraw)
  • szczypta mielonej kolendry
  • pół szklanki mleka kokosowego (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Marchewki obieram, dokładnie myję, kroję na drobniejsze kawałki i wrzucam do garnka.
  2. Obrane i pokrojone ziemniaki, seler i pietruszkę dodaję do marchewki, pora wkładam w całości. 
  3. Do garnka z warzywami wkładam masło, ścieram na tarce obrany ze skórki imbir, wsypuję przyprawy i zalewam wodą tak żeby tylko lekko zakryła warzywa.
  4. Gotuję do momentu aż warzywa są pół twarde (od zagotowania około 10 minut). Pod koniec gotowania można dodać mleko kokosowe i jeszcze lekko przyprawić.
  5. Po ugotowaniu wyjmuję z zupy pora i zostawiam żeby trochę przestygła, następnie blenduję całość.
  6. Zupę rozlewam do miseczek i posypuję uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika.
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *