Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek do której świetnym dodatkiem mogą być grzanki.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 0,5 kg pieczarek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka,
  • mały kawałek selera
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • natka z pietruszki
  • pieprz i sól
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki jarzynki domowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki chili

Przygotowanie:

1.Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego do którego dodajemy pół łyżki masła i jarzynkę.

2.Kiedy warzywa są już podgotowane wrzucamy pokrojone ziemniaki.

3.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy chwilę na patelni z rozgrzanym masłem,następnie dokładamy pokrojone drobno pieczarki.

4.Z bulionu wyjmujemy ugotowanego pora,resztę warzyw można zostawić(ale jeśli wolicie możecie je wyjąć i wykorzystać na przykład do zrobienia      sałatki.

5.Pieczarki i cebulę łączymy z bulionem,doprawiamy solą,pieprzem i chili do smaku, dodajemy śmietanę i miksujemy całość na gładki krem. Dodając śmietanę musimy pamiętać że najpierw trzeba rozmieszać ją w kilku łyżkach zupy.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *