Zupa ogórkowa.

Przepis na zupę ogórkową, która będzie najlepsza z ogórków z naszej domowej spiżarni. Ogórkowa to tradycyjna zupa, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Teraz kiedy za oknem deszcz i zimno, a pogoda nie zachęca do spacerów na pewno skusicie się na ugotowanie i zjedzenie miseczki tej dobrej, domowej zupy. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 litrowy słoik ogórków kiszonych (około 8 sztuk ogórków)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki jarzynki (przepis na blogu) lub innej przyprawy warzywnej)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładam umyte skrzydło z indyka i zalewam wodą (około 2 litrów).
  2. Na tarce o grubych oczkach ścieram obraną i umytą marchew, pietruszkę i selera.
  3. Kiedy mięso zacznie się gotować, zbieram powstałą na wierzchu garnka pianę, następnie dodaję utarte warzywa i jarzynkę.
  4. Jak mięso będzie miękkie wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki.
  5. Ogórki ścieram na grubych oczkach tarki razem ze skórką.
  6. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy starte ogórki, masło, przyprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Pamiętajmy o tym, żeby nie przesadzić z solą ponieważ ogórki są słone.
  7. Próbuję zupę, a jeśli jest za mało kwaśna dodaję jeszcze trochę soku z ogórków.
  8. Śmietanę mieszam z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewam do garnka i wyłączam zupę.
  9. Do garnka wsypuję jeszcze posiekany drobno zielony koperek.

Ja ugotowałam swoja zupę na skrzydle z indyka, ale możecie użyć również żeberek wieprzowych. Jak zupa się ugotuje, można wyjąć mięso, pokroić na drobne kawałki i z powrotem dodać do zupy. Życzę smacznego 🙂

print

2 Comments Add yours

  1. Michael napisał(a):

    Ja zamiast kiszonych ogórków użyłem kiszonych pomidorów, wyszła super.

    1. admin napisał(a):

      Ciekawy pomysł, będę musiała wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *