Zupa pomidorowa.

Zupa pomidorowa jest moją ulubioną zupą i mogłabym jeść ją codziennie, z makaronem czy z ryżem to już naprawdę jest bez znaczenia. Kiedy byłam mała i mama gotowała w domu rosół to obowiązkowo odlewała część rosołu właśnie po to żeby zrobić dla mnie zupę pomidorową. Podczas gdy reszta rodziny pałaszowała rosół ja zajadałam się zupą pomidorową no i tak mam do dzisiaj:).

Składniki:

  • skrzydło z indyka (jeśli lubicie możecie dodać wołowinę albo kawałek kaczki)
  • około 2,5l wody
  • 2 łyżki jarzynki domowej (lub innej przyprawy warzywnej)
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • por z zieloną częścią
  • pół cebuli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz
  • 0,5 l. przecieru pomidorowego domowego (lub kartonik przecieru Podravki)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Umyte mięso wkładam  do garnka, zalewam wodą i wstawiam na kuchenkę.

2. Warzywa obieram dokładnie myję, kroję na mniejsze kawałki.

3. Gotuję mięso na wolnym ogniu, w chwili kiedy się zagotuje na powierzchni tworzy się piana, którą usuwam łyżką cedzakową.

4. Do gotującego się wywaru wkładam warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, dosypuję jarzynkę, sól i pieprz oraz przypaloną nad ogniem cebulę, która daje cudowny aromat.

Gotujemy godzinę lub półtorej. Podobno im dłużej gotuje się rosół tym jest bardziej esencjonalny. Nasze prababcie gotowały go  nawet kilka godzin:)

5. Kiedy mięso jest miękkie, wyjmuję je na talerz, wyjmuję też pora i cebulę.

6. Wlewam przecier pomidorowy i zagotowuję całość.

7. Śmietanę wkładam do miseczki, powoli dolewam zupę ciągle mieszając żeby się nie zważyła.

8. Wlewam rozmieszaną z rosołem śmietanę do zupy i już nie gotuję ponieważ śmietana mogłaby się zważyć.

Zupę ugotowałam na skrzydełku z indyka  ponieważ nie lubię jak jest za tłusta, podałam z kluskami i świeżo posiekaną natką z pietruszki. Mniam………..

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *