Zupa z zielonych ogórków.

Zupa z zielonych ogórków z grzankami  jest dobrym pomysłem na wiosenny ciepły dzień, kiedy chcemy zjeść coś lekkiego i nie obciążać zbytnio naszego żołądka.

Składniki:

  • ok.1,5 l. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 10 małych ogórków gruntowych
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 2 surowe żółtka
  • pęczek koperku
  • sól,pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie myję, obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam ogórki i trochę podsmażam.
  2. Do gorącego bulionu wkładam ogórki i gotuję na małym ogniu.
  3. Śmietanę mieszam dokładnie z żółtkami, mąką i sokiem z cytryny. Wlewam do wywaru, doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Koperek myję, osuszam, siekam drobno i dodaję do zupy.
  4. Kromki chleba nacieram czosnkiem i kroję w kostkę. Smażę na maśle grzanki do czasu aż nabiorą złocistego koloru i zaczną ładnie pachnieć.
  5. Zupę nalewam do miseczek i posypuję grzankami. Smacznego:)
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *