Zupa z zielonych ogórków z grzankami jest dobrym pomysłem na wiosenny ciepły dzień, kiedy chcemy zjeść coś lekkiego i nie obciążać zbytnio naszego żołądka.
Składniki:
- ok.1,5 l. bulionu warzywnego lub drobiowego
- 10 małych ogórków gruntowych
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 2 surowe żółtka
- pęczek koperku
- sól,pieprz czarny świeżo mielony
- 2 ząbki czosnku
- 3 kromki chleba pełnoziarnistego
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myję, obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam ogórki i trochę podsmażam.
- Do gorącego bulionu wkładam ogórki i gotuję na małym ogniu.
- Śmietanę mieszam dokładnie z żółtkami, mąką i sokiem z cytryny. Wlewam do wywaru, doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Koperek myję, osuszam, siekam drobno i dodaję do zupy.
- Kromki chleba nacieram czosnkiem i kroję w kostkę. Smażę na maśle grzanki do czasu aż nabiorą złocistego koloru i zaczną ładnie pachnieć.
- Zupę nalewam do miseczek i posypuję grzankami. Smacznego:)