Żurek na domowym zakwasie.

Przedstawiam przepis na żurek na domowym zakwasie. Nie wyobrażam sobie żeby na stole Wielkanocnym nie pojawił się żurek z dobrą kiełbaską i jajkiem, obficie posypany natką z pietruszki. Parę dni wcześniej nastawiłam zakwas więc jest już gotowy do przyrządzenia naszej niezwykle aromatycznej, wypełniającej dom zapachem ziół, majeranku i czosnku białej zupy.

Składniki:

  • 600 ml.zakwasu
  • 2 łyżki jarzynki(przepis na blogu)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 kuleczek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 kawałki dobrej białej kiełbasy surowej
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz i sól
  • 2 łyżeczki chrzanu

Przygotowanie:

1.Do garnka wkładam warzywa starte na dużych oczkach tarki, liście laurowe, jarzynkę, czosnek, ziele angielskie i kiełbasę. Zalewam wszystkie składniki wodą i gotuję aż warzywa zrobią się miękkie.

2.Wyjmuję ugotowaną kiełbasę i zostawiam do przestudzenia.

3.Do wywaru wlewam zakwas mieszając energicznie trzepaczką tak żeby nie powstały grudki, doprawiamy solą, pieprzem i gotuję 15 minut na wolnym ogniu.

4.Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę i doprawiam majerankiem.

5.Pod koniec gotowania dodaję do barszczu chrzan i śmietanę wymieszaną uprzednio z czterema łyżkami gorącego wywaru.

Jeśli barszcz jest za mało kwaśny można dodać trochę soku soku z cytryny.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *